Novosti

Jela Wieser

Jela Wieser

Adresa internetske stranice:

Joseph Stiglitz: Četiri koraka do prokletstva

Joseph Stiglitz, profesor ekonomije na američkom sveučilištu Stanford, bivši gospodarski savjetnik predsjedničkog vijeća Billa Clintona i bivši potpredsjednik Svjetske banke “progovorio” je o tome kako zapadne banke i Ministarstvo financija u svojim tajnim dokumentima precizno i hladno predviđaju “socijalne nemire” u zemljama koje pomažu.

Gospodarstvo svake države se analizira, a onda Svjetska banka svakom ministru predaje isti program od četiri koraka.

Prvi je korak privatizacija. Neki su političari, umjesto prigovora rasprodaji državnih poduzeća, a koristeći se zahtjevima Svjetske banke kako bi ušutkali lokalne kritičare, radosno prodavali svoju elektroprivredu i vodoprivredu. “Možete vidjeti kako se rašire oči na mogućnost provizije ako se skine nekoliko milijardi od prodajne cijene.”

Nakon privatizacije, drugi je korak liberalizacija tržišnog kapitala. To, u teoriji, investicijskom kapitalu omogućava ulazak i izlazak iz zemlje. Nažalost, kao što je bio slučaj u Indoneziji i Brazilu, novac često samo izlazi. To je krug “vrućeg novca”. Novac ulazi radi špekulacije nekretninama i valutom i onda bježi na prvi znak nevolje. Državne se pričuve mogu isušiti u nekoliko dana. A onda kada se to dogodi, kako bi se špekulante privuklo na povrat vlastitog državnog kapitala, MMF traži da države povećaju kamatne stope na 30, 50 i 80 posto. “Rezultat je predvidljiv”. Veće kamatne stope uništavaju vrijednost imovine, razaraju industrijsku proizvodnju i isušuju nacionalne riznice.

Tada MMF državu koja je na izdisaju uvlači u treći korak: tržišno određivanje cijena – lijep izraz za dizanje cijena hrane, vode i plina za kućanstva. To vodi u treći i pol korak: “MMF-ov prosvjed”. MMF-ov prosvjed bolno je predvidljiv. Kada je država uništena, MMF iz nje izvlači zadnju kap krvi. Pojačava vatru dok konačno cijeli kotao ne eksplodira. Primjer je Indonezija 1998. kojoj je MMF ukinuo subvencije za hranu i gorivo za siromašne, a onda su buknuli prosvjedi. Postoje i drugi primjeri: bolivijski nemiri zbog cijena vode prošle godine.

MMF-ovi prosvjedi uzrokuju novi bijeg kapitala i stečajeve vlada. Taj gospodarski palež ima i svoju svijetlu stranu – za strance – koji onda mogu preuzeti preostalu imovinu po cijenama u paničnoj rasprodaji.

Pokazuje se obrazac. Postoji mnogo gubitnika, ali izgleda kako su jasni pobjednici: Zapadne banke.

Zabrinjavaju dvije stvari kod planova MMF-a i Svjetske banke. Prvo je to što se planovi stvaraju u tajnosti i vodi ih apsolutistička ideologija, nikada nisu otvoreni za raspravu i primjedbe i “urušavaju demokraciju”. Drugo, nisu uspješni.

Postoji li zemlja koja je izbjegla ovu sudbinu? Da, kaže Stiglitz – Bocvana. Njihov trik? “Rekli su MMF-u da se spakiraju.”

_____________________________________________________________

(The Observer, preuzeto iz HEP-ovog Vjesnika, listopad 2001.)

Više...

MELANIA TRUMP MOLI OČENAŠ PRED VIŠE OD 9000 TRUMPOVIH FANOVA

Stupivši na pozornicu aerodroma u Melbourneu na Floridi, predsjednik Donald Trump je rekao: „Melanija mi nije rekla za Očenaš, ali mislim da je ovo bilo prekrasno! Hvala, hvala!“

Prva dama Amerike je u subotu, 18. veljače 2017. godine na skupu u Melbourneu na Floridi pred ogromnim mnoštvom pristalica započela je pozdravni govor molitvom Očenaša! I samog je Donalda iznenadila! Naime, dok je gotovo 9000 prisutnih na aerodromu klicalo Trumpu, na podij je izašla Melanija i rekla: „Idemo se pomoliti!“

Kako je molila Očenaš, tako se i gomila prisutnih fanova sve glasnije uključivala u molitvu koja je odzvanjala cijelim aerodromom na Floridi.

Po završetku molitve su slijedile ovacije, a onda je Melanija pozdravila svojeg supruga, predsjednika Trumpa, obrativši se cijelom američkom narodu, a na taj način je i začepila usta svim klevetnicima. Rekla je da joj je čast i zadovoljstvo stajati pred njima kao prva dama Amerike. Obećala je da će ostati vjerna sebi i biti iskrena prema američkom narodu, bez obzira što opozicija govori o njoj.

Melanija je istakla da će raditi u interesu svih Amerikanaca, predano će se posvetiti podržavanju i stvaranju inicijativa koje će biti usmjerene na poboljšanje položaja žena i djece diljem svijeta, a u svojem predanom radu će pratiti vlastito srce.

Stupivši na pozornicu, predsjednik Donald Trump je rekao: „Melanija mi nije rekla za Očenaš, ali mislim da je ovo bilo prekrasno! Hvala, hvala!“

Podrška Trumpovih fanova, a neki su čekali satima da ga vide, nije se pokolebala nakon njegove iznenadne izborne pobjede nad Hillary Clinton. Zapravo, kod njih postoji jedan vid frustracije zbog načina kako Trumpa tretiraju Mainstream mediji i njegovi protivnici.

Na Twiteru je „Očenaš“ bio povod ne samo za osobne napade na predsjednika Trumpa, nego su ti napadi bili usmjereni i na njegovu obitelj. Nižu se uvrede na temu Očenaša, mnogima smeta Melanijin naglasak, ali i njezin stav prema vjeri.

Trumpova obitelj su kršćani i njegova vjera se stalno dovodila u pitanje tijekom kampanje. U početku su mnogi bili skeptici, ali je Trump pridobio simpatije mnogobrojnih vjernika. Obećao je da će opozvati Johnsonov amandman, susreo se s Evangelicima i imenovao je katoličku savjetodavnu skupinu. Za njega su glasali mnogi vjernici, posebice protestanti, evangelici i katolici.

Na kraju Trumpovog prvog mjeseca, birači vjernici i „pro-life“ birači koji se bore za život su ohrabreni Trumpovom ponovnom uspostavom politike Mexico City koja bi uskratila pomoć Međunarodnom fondu za planirano roditeljstvo i drugim prekomorskim institucijama koje podupiru pobačaj te imenovanjem Neil Gorsucha za predsjednika Vrhovnog suda. Neil Gorsuch je poznat po svojim pro-life pogledima (stav za život) i borbom za obranu vjerskih sloboda.

Međutim, i dalje su zabrinuti vjerski i društveni konzervativci zbog zadržavanja Obamine izvršne naredbe za zaštitu prava LGBT zajednice. Zadržao je i Obaminog posebnog LGBT izaslanika za promicanje prihvaćanja LGBT-a u inozemstvu putem američke vanjske politike.

NAPOMENA: Dozvoljeno je preuzimanje ovog teksta isključivo u cijelosti, bez vršenja izmjena, dodavanja i oduzimanja.

IZVOR:

Melania Trump surprised her husband by leading the Lord’s Prayer at rally

Više...

3-MJESEČNE BLIZANKE UMRLE ISTOVREMENO NAKON RUTINSKOG CIJEPLJENJA!

Par jednojajčanih blizanki, u dobi od samo 3 mjeseca, pronađene su mrtve ubrzo nakon što im je liječnik ubrizgao 'rutinsko' cjepivo.

Prema službenom izvješću PubMed, djevojčice su porođene carskim rezom, a kasnije pronađene mrtve u svojem krevetiću, s položajem lica prema gore. Dakle, nije uzrok gušenje!

Blacklistednews.com izvještava:

No, iznenađuje činjenica da su obje bebe su bile zdrave i bez ozbiljne medicinske povijesti.

Dva dana prije svoje smrti, obje djevojčice su primile drugu dozu oralnog polia, DTP, i svoje prve doze cjepiva protiv hepatitisa B.

Dobile su groznicu sutradan nakon cjepiva i dana im je po žličica acetaminofena (Paracetamol).

Roditelji su bili očajni, a morali su proći kroz mučne istrage smrti, sudsku istragu, vlastite medicinske pretrage i procjene, makroskopsku i mikroskopsku obdukciju, toksikološku analizu, a sve to nije dalo nikakve konkretne uzroke smrti.

Budući da je slučaj bio toliko rijedak, proslijeđen je multidisciplinarnim medicinskim stručnjacima u Institutu za sudsku medicinu u Ministarstvu pravosuđa, u Istanbulu.

Pa ipak, odgovorni u Institutu su zaključili da su podaci koje su imali u skladu sa SIDS*.

Dakle, zaključimo: medicinski časopis javlja da su blizanke, koje su nedavno cijepljene, umrle, ali to je ništa drugo nego loša sreća (na izvlačenju zgoditka!). Nevjerojatno! To objašnjenje ima isto toliko smisla koliko i izjave pedijatara koji vele da neki klinci "svaki čas dobivaju groznicu".

* SIDS znači nenajavljenu i neočekivanu smrt dojenčeta koje je dotad bilo zdravo, najučestaliji je između 2. i 4. mjeseca života i češći je kod muške djece te u zimskim mjesecima. U narodu je ova bolest poznata kao SMRT U KOLIJEVCI.

 

IZVOR:

Baby Twins Die Simultaneously After Routine Vaccinations

Više...

Predsjednik Trump o mogućem izlasku Amerike iz NATO-a, Merkel sprema alternativu!

"Rekao sam davno da NATO ima problema", izjavio je Trump za The Times i Bild . "Broj jedan je zato što je zastario, jer je, to znate, osnovan prije mnogo, mnogo godina. Broj dva - Države ne plaćaju ono što bi trebale plaćati."

On je također pokazao ravnodušnost prema EU.

Ako su nedavne izjave novoizabranog predsjednika Donalda Trumpa o Europskoj uniji i NATO-u su indikacija, njegova vlada bi mogla donijeti neviđene promjene u starim savezima među zapadnim zemljama.

U intervjuu objavljenom u nedjelju u Times of London i Bild newspapers, Trump je doveo u pitanje važnost NATO-a kada su ga pitali da li mu je sad jasno zašto se mnogi u istočnoj Europi boje ruske agresije.

"Ljudi žele svoj vlastiti identitet, pa ako mene pitate, ostali, ja vjerujem da će i ostali otići", rekao je Trump o političkoj i ekonomskoj uniji. On je također rekao da budućnost EU-a nije toliko važna za SAD.

Soufan Group, strateško-sigurnosna tvrtka, istakla je u utorak da su ove tvrdnje "generirale zabrinutost za potencijalne promjene bez presedana u američkoj vanjskoj politici" prema Europi.

"Ova spoznaja koja prati predsjedničku inauguraciju 2017 u SAD-u bi mogla dovesti do skepticizma u odnosu na trajnost NATO-a, jednako kao što je bila nevjerojatna prije 7 godina, napomenuo je.

Dodao je da "sam prijedlog da SAD preuzme manje snažnu ulogu u vođenju ili podršci NATO-u je također bez presedana". NATO prima značajnu financijsku i vojnu potporu iz SAD-a, a Trump najavljuje da postoji mogućnost neispunjavanja obveze od strane SAD-a po pitanju kolektivne obrane ako zemlje članice ne ispunjavaju dogovorene uvjete.

Ipak, Soufan skupina napominje da je nejasno kako će Trump svoje izjave provesti u aktualnoj politici. A Rex Tillerson, bivši izvršni direktor Exxon Mobil, koji je Trumpov kandidat za državnog tajnika, je rekao da je NATO-ov članak 5. ugovora o kolektivnoj akciji "nepovrediv", te da će ga se SAD pridržavati. Trump je također rekao u intervjuu za The Times i Bild da je NATO "vrlo važan za njega."

"Izazov pred članicama EU i NATO-a je pripremiti se za mogućnost dramatičnih promjena, ali bez pretjerivanja jer se još uvijek radi o neslužbenim izjavama, da ove izjave dolaze od pojedinca, koji će preuzeti predsjednički mandat u Americi 20. Siječnja, pa im daje na neki način instant promjene i potencijal za ozbiljne posljedice ", stoji u izjavi Soufana.

"Ostaje za vidjeti koliko će retorika postati stvarnost, ali sadašnji trendovi ukazuju na američki pristup vanjskoj politici - pa čak i u odnosu s dugogodišnjim saveznicima. – Mogao bi uskoro biti osnova za značajne promjene"

Europski čelnici pozorno promatraju izjave Trumpa. Washington Post je izvijestio da lideri nekih zemalja ne računaju na podršku SAD-a tijekom Trumpovog predsjedanja.

Njemačka kancelarka Angela Merkel novinarima u Berlinu je nedavno da Europljani "imaju vlastitu sudbinu u svojim rukama."

 

IZVOR:

Trump's attitudes toward the EU and NATO could lead to 'unprecedented changes in US foreign policy'

Više...
Pretplati se na ovaj RSS feed

Prijava