Novosti

IZABRAN POGREŠNI REKTOR

  • Napisao/la  Akademik, prof.dr. Josip Pečarić
  • Pročitano 1032 puta

 

 

Situacija na sveučilištu i znanstvenoj zajednici u Hrvatskoj se ne mijenja. Senat je izabrao za rektora Damira Borasa i pokazao da ne želi promjen u znansvenom napredovanju "Hrvatske zemlje znanja" više im odgovara stagnacija i čuvanje svojih fotelja,  

 

Jučer sam razgovarao s kolegom sa Sveučilišta oko izbora. Očekivao je tijesan rezultat izbora za rektora. Rekao sam mu da kolega Bakič nema nikakve šanse. Uvjeravao me je kako ljudi moraju znati koliko je Boras nekarakterna osoba. Da znaju: rekao sam mu; -ali oni misle samo na svoje interese. Dodao sam i to kako je Bakić predstavljen kao čovjek onih najgorih u Hrvatskoj koji mrze sve što je hrvatsko. Kada sam stigao doma doznao sam očekivano – Boras je uvjerljivo izabran, pa sam javio kolegi:

Nije bilo tijesno - rekao sam vam J

Odgovorio je samo:

-Katastrofa!

Prof. dr. sc. Slaven Letica komentira izbor:

Sadašnji rektor u normalnim okolnostima nikad ne bi bio izabran za rektora. Već sama činjenica da je doktorirao kad je imao gotovo pola stoljeća starosti (u 47 godini!) odvratila bi ga od ideje da se kandidira. Uz to, Sveučilište u Zagrebu simbolički je i suštinski ponizio kad je, da bi sačuvao rektorski položaj, virtualno „odselio“ u Petrinju: davši se izabrati, kao jedini kandidat, na tamošnjem Odsjeku zagrebačkog Učiteljskog fakulteta.

Kad je njegov protukandidat u pitanju, dopustio je da iza njega stane bubnjarska ulica i vazda nasmiješena Velika Reformatorica dr. Blaženka Divjak.
Njeni su motivi bjelodani: osvetiti se Borasu za poraz od prije godine i, što je još važnije, imati i drugoga brata (uz Nenada Bakića) u svom timu. To netko naziva „umrežavanjem“, a ja to zovem strašnom svinjarijom.

Zato: mirno slušajte i čitajte vijesti o izboru rektora. Sposoban i dobar ne može biti izabran!“

http://totalinfo.hr/letica-o-izboru-rektora-sposoban-i-dobar-ne-moze-biti-izabran/

Marko Ljubić kaže:

„Ta skupina predvodi marš tih brigada za izbor Damira Bakića valjda „reformatora“ za rektora Zagrebačkoga sveučilišta, a silno im olakšava mizerni sustav svih vrijednosnih i akademskih kriterija kojega personificira rektor Boras također izraz slabosti sustava, koji je izraz istih poremećaja, iako iza sebe nema tako rigidnu i opasnu strukturu. Ali, upravo njegove slabosti omogućavaju i otvaraju vrata takvim „brigadama“ koje ciljano, osmišljeno, sustavno i detaljno, preuzimaju sve identitetske niše hrvatskoga naroda uz potpunu, ili potporu ili nedostatak interesa same hrvatske države.“

https://narod.hr/hrvatska/marko-ljubic-tko-ce-moze-li-uopce-oprati-plenkovica-predsjednicu-saborske-zastupnike-divjakicine-reforme-obrazovanja

Dakle dogodilo se ono što sam i očekivao. Nisam pisao svoje tekstove o Borasu zato što sam vjerovao da će nečija savjest proraditi nego zbog sebe. Nisam šutio. Istina zbog takvih mojih postupaka stradaju svi oko mene, ali Bože moj.

Ono što me doista jest iznenadilo jeste ponašanje državotvornih portala. Oni su štitili Borasa tako da nisu objavljivali moje tekstove iz kojih se o Borasu može doznati mnogo više od onoga što je naveo Letica. Moji tekstovi su pokazali da Boras nije samo nesposoban nego je stvar mnogo mnogo gora.

I što su uradili? Jednostavno su me prešutjeli. O Bakiću su napisali sve što su znali, a o Borasu nisu ono za što su mislili da bi mu škodilo. Je li to pošteno?

A da su objavili ne bi ništa promjenili – Boras bi bio izabran. Upravo su se i pokazali kao ogledalo društva u kojem takvi kao što je Boras mogu biti rektori Zagrebačkog sveučilišta. Jadno!

Izuzetak su, koliko znam, jedino portali Glas Brotnja i Dragovoljac koji su moje tekstove objavili. Svaka čast.

http://glasbrotnja.net/akademik-josip-pecaric-ne-borasa-rektora/

http://glasbrotnja.net/akademik-josip-pecaric-ne-borasa-rektora-ii/

http://glasbrotnja.net/akademik-josip-pecaric-ne-borasa-rektora-iii/

http://www.dragovoljac.com/index.php/razno/9590-ne-borasa-za-rektora-iii

Akademik Josip Pečarić

Molim prijavite se ako želite komentirati

Prijava