Novosti

GENERAL PRALJAK JE DOKAZAO ICTY-ju SVOJU NEVINOST

  • Napisao/la  dr.Branko Sorić
  • Pročitano 113 puta
Slobodan Praljak Slobodan Praljak

 

    Zašto ovo pišem? Zato što se svi MORAMO držati Ustava i ostalih propisa Republike Hrvatske, jer u tom Ustavu (iz 1990., kao i kasnije) piše: „Svatko je dužan držati se Ustava i…“; – a „držati se“ znači mnogo više nego „ne kršiti“ Ustav i druge propise.
 
    Za  generala Praljka, kao hrvatskog državljanina, vrijede propisi Republike Hrvatske. Ako je on pogrešno osuđen, premda nije kriv, onda je to strašno loše i mora biti zabrinjavajuće za sve nas, jer je suprotno propisima RH. Dakle, svaki građanin je dužan reagirati (koliko može, ako može). Pogotovo bi morali reagirati svi hrvatski dužnosnici, ali neki od njih nedovoljno ili pogrešno reagiraju.
 
    (Usput, uvijek je važno podsjetiti se da je RH, po Ustavu iz 1990., POTPUNO SUVERENA država, da taj Ustav nema ograničeno trajanje, što znači da vrijedi VJEČNO, svatko ga se uvijek mora držati, i nevažeće su bilo kakve navodne ustavne „promjene“ AKO SE NJIMA KRŠI taj Ustav iz 1990.!)
 
 
    Ne znam skoro ništa o događajima u BiH između 1991. i 1994. godine ni o optužnicama protiv "hercegbosanske šestorice", koji su osuđeni u Haagu. Prema agenciji "Sense" (http://www.sense-agency.com/tribunal_(mksj)/praljak-trazi-privremeno-oslobadjanje.25.html?cat_id=1&news_id=2142), general Praljak je bio optužen za "progone, ubojstva, razaranja, zatočitvanja i deportacije" Bošnjaka. Ne znam pojedinosti o optužnici, dokazima, i presudi. OSLANJAM SE SAMO NA ONO, ŠTO SMO MOGLI U MEDIJIMA ČITATI I ČUTI O SMRTI GENERALA PRALJKA. Da se on nije ubio, ne bih shvatio neispravnost te drugostupanjske presude Haškog suda.  
 
    Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović ispravno je rekla (30.11.2017.) slijedeće: "Želim izraziti sućut obitelji generala Slobodana Praljka, čovjeka koji je radije dao život nego živio kao osuđenik za djela za koja je čvrsto vjerovao da ih nije počinio." (https://www.vecernji.hr/vijesti/kolinda-grabar-kitarovic-presuda-haag-1211104). 
 
    Po čemu znamo, da je on to vjerovao? Evo po čemu:
 
    Kad smo na TV vidjeli da je popio otrov, prva misao je možda mogla biti ova: "Budući da je osuđen na 20 godina zatvora, možda nije želio provesti u zatvoru ostatak života", ali uskoro smo mogli pročitati na Internetu, da je Haški sud do sada imao gotovo redovitu praksu puštanja nakon 2/3 kazne; dakle, general Praljak je znao da će izići iz zatvora za otprilike tri godine. - Vidi: Luka Mišetić @MiseticLaw (https://twitter.com/miseticlaw) Nov 29  "Slobodan Praljak, sa kaznom od 20 godina zatvora, morao je odslužiti 13.3 godina prije puštanja. Već je odslužio oko 11 godina.  Trebao je biti pusten 2019. ili 2020. godine".
 
    Dakle, nije se ubio zbog kazne, nego zato, što je želio dokazati da nije počinio zločin i da nije kriv, jer je u to zaista čvrsto vjerovao. Kad se netko UBIJE zbog takvog razloga i u takvoj situaciji, ZAR SE MOŽE SUMNJATI u tu njegovu čvrstu UVJERENOST? - [Bilo čija čvrsta uvjerenost, općenito govoreći, mogla bi biti ili realno opravdana, ili bi mogla biti pogrešna, t.j., mogla bi biti, na pr., posljedica zablude, ili čak (teoretski) neubrojivosti].
 
    No, kad netko čvrsto vjeruje da nije kriv, to onda znači da kod njega ne postoji svijest o eventualnoj protupravnosti (zabranjenosti) njegovih postupaka, a bez te svijesti nema ni krivnje, pa, prema tome, on ZAISTA NIJE KRIV.
 
    Članak. 4. Kaznenog zakona (KZ) glasi: "Nitko ne može biti kažnjen ako nije kriv za počinjeno kazneno djelo". To je načelo krivnje (načelo subjektivne odgovornosti; "nulla poena sine culpa") – "nema kažnjivosti bez krivnje, ne postoji iznimka od ovog načela".
 
    Članak 23. KZ: „Kriv je za kazneno djelo počinitelj koji je u vrijeme počinjenja kaznenog djela bio ubrojiv, koji je postupao s namjerom ili iz nehaja, koji je bio svjestan ili je bio dužan i mogao biti svjestan da je njegovo djelo zabranjeno, a ne postoji nijedan ispričavajući razlog." (http://www.pravst.unist.hr/dokumenti/novosti/blog/blog_dodfile_kazneno_djelo_ii_dio.pdf)
 
    Prema tome, elementi krivnje su: „1. Ubrojivost, 2. Namjera ili nehaj, 3. Svijest o zabranjenosti djela, 4. Nepostojanje ispričavajućih razloga“. Nužno je utvrđenje postojanja svakog od tih elemenata; "ako nedostaje jedan od njih, nema krivnje”. Ako nije postojala ta svijest (pod 3.), ne može postojati ni krivnja generala Praljka, čak kad bi bila istina da je on (nesvjesno) nešto prouzročio. [A kojim dokazima je Sud vjerovao? Može li se vjerovati svjedocima? Našao sam na Internetu neke navodne izjave svjedoka, ali ne znam što je pred Sudom govorio Praljak].
 
Izgleda da je Haški sud načinio veliku pogrešku (iako možda bez krivnje sudaca?); – a i prije toga je činio velike pogreške. Blaškiću je ispravno smanjena kazna od 45 na 9 godina zatvora (t.j. odmah je pušten), a i Gotovina je oslobođen, umjesto kazne od 20 godina. Očito, te drugostupanjske presude su bile ispravne, ali obje prvostupanjske presude su bile potpuno pogrešne.
 
    Pa kakav je to onda sud?! 
 
 
    Odavno znamo, da Europski sud za ljudska prava ne valja ništa, ne valja ni naš Ustavni sud, a izgleda da ne valja ni Haški sud. Evo što kaže odvjetnik Zvonimir Hodak o tom Haškom sudu: (http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/kako-je-unio-otrov-odvjetnik- -mogao-je-i-oruzje-to-uopce-nije-ozbiljan-sud-1098740/) (Kako je unio otrov?) ODVJETNIK HODAK: "Mogao je i oružje, to uopće nije ozbiljan sud" (29. studeni 2017.) - "Presuda Praljku je ne samo politička nego kriminalna presuda, a haški sud je politički sud”, kaže Hodak. “Osnova anglosaksonskog sustava je porota, koja donosi odluku o krivnji, to je sustav u kojem se svih 12 porotnika mora složiti da je optuženi kriv, ako se jedan ne izjasni, porota se raspušta i proces pada. Ovdje svaki drugi sudac ima izdvojeno mišljenje, takvih pravila nema nigdje na svijetu, da sud sam sebi izmišlja procesna pravila i mijenja ih po potrebi".
 
    Odvjetnik Željko Olujić kaže ovo:  (http://vijesti.hrt.hr/417850/olujic-predsjedavajuci-je-indirektno-odgovoran-za-praljkovu-smrt). 29.11.2017. "Olujić: Predsjedatelj Žalbenog vijeća Haškog suda indirektno odgovoran za Praljkovu smrt" (....) "Olujić je naglasio da nije iznenađen presudama znajući pod kakvim uvjetima Haški sud radi – uvevši tzv. OBJEKTIVNU ODGOVORNOST." (....) "Druga je stvar 'zločinački poduhvat'; i time je ovakav pristup skandalozan s pravnog aspekta".      
 
    Smatram vrlo nevjerojatnim, da bi gore navedeno tvrdili takvi iskusni i poznati odvjetnici, kao Željko Olujić i Zvonimir Hodak, kad to ne bi zaista bilo tako (iako se ja osobno ne bih uvijek složio s njima u nekim drugim mišljenjima, koja su možda manje strogo vezana uz njihov rad i profesiju).  
 
    Prema gore navedenome, Haški sud je uveo OBJEKTIVNU ODGOVORNOST ZA KAZNENA DJELA(!!!) – a to bi značilo, da može biti kažnjena osoba koja NIJE KRIVA, a koja je (možda nesvjesno) prouzročila neko zlo (na pr. nečiju smrt, ili povredu. ili dr.)! Zar bi takvo shvaćanje Suda moglo biti ispravno?! To je potpuno suprotno našem Kaznenom zakonu! Zar je moguće da je to u skladu s anglosaksonskim pravom? Ne bih rekao – na temelju (na pr.) slijedećega:
 
    http://www.legis.state.pa.us/WU01/LI/LI/CT/htm/18/18.htm  Pennsylvania Crimes Code  TITLE 18  CRIMES AND OFFENSES /  Part I.  Preliminary Provisions  (....) CHAPTER 3  CULPABILITY /  Sec. 301.  Requirement of voluntary act. (....)
 
"§ 315.  Insanity. - (a) General rule (....) a defense to the charged offense when the actor proves (....) that the actor was legally insane at the time of the commission of the offense. (b)  Definition. - For purposes of this section, the phrase "legally insane" means that, at the time of the commission of the offense, the actor was laboring under such a defect of reason (....) that he did not know that what he was doing was wrong. (Dec. 15, 1982, P.L.1262, No.286, eff. 90 days)".
 
    [Napomena B.S.: Drugim riječima, neubrojivost može biti obrana od optužbe u slučaju da počinitelj nije bio svjestan da čini nešto krivo (pogrešno – dakle zabranjeno). – Prema tome, to je u biti ono isto što proizlazi iz čl. 23. našeg Kaznenog zakona [vidi gore: elementi krivnje (...) 3. Svijest o zabranjenosti djela]; - jasno, moglo bi se raditi o bilo kakvoj teškoj ZABLUDI a ne samo o neubrojivosti].
 
    Iz gornjega proizlazi, da je pogrešno kažnjavati na temelju objektivne odgovornosti (t.j. bez postojanja svijesti o zabranjenosti).
 
    Međutim, s druge strane, može postojati objektivna odgovornost (bez krivnje) za prouzročenu štetu. Na pr., ako jedna osoba nesvjesno (dakle bez svoje krivnje) prouzroči neku štetu (zlo, povredu...) drugoj osobi, koja također nije kriva, onda je ipak pravednije da tu štetu trpi ona prva osoba, koja ju je prouzročila.
 
    Sad se može postaviti pitanje objektivne odgovornosti Suda ili sudaca za štetu prouzročenu pogrešnom presudom generalu Praljku, iako možda suci nisu krivi(?) za tu pogrešku. Kao što je gore rečeno, pravednije je da tu štetu trpe oni, koji su ju prouzročili, nego da bude oštećena obitelj generala Praljka; - međutim, ako nema krivnje ni na jednoj ni na drugoj strani, onda je bitno samo to, da ta obitelj dobije odštetu, a nije bitno (za tu obitelj) tko će joj dati odštetu. Dakle, možda suci ne trebaju platiti odštetu, možda ju može dati netko drugi (možda Ujedinjeni narodi, koji su osnovali ICTY?).
 
          Neshvatljivo je ponašanje nekih hrvatskih čelnika, na pr. premijera Plenkovića (ali ja ih ne bih okrivljavao, jer pretpostavljam da su obmanuti i dovedeni u zabludu)! (https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2754681/plenkovic-stigao-u-mostar-a-tamo-je-i-reporter-rtl-a-sto-premijer-i-predsjednica-mogu-uciniti-nakon-osudjujuce-pravomocne-presude-prlicu-i-ostalima/)  04.12.2017 18:52  "Nakon što je sam premijer spomenuo mogućnost revizije presude, danas je ipak rekao da ju poštuje. Hrvatske javne pritužbe na dijelove presude stigle su i do Europske komisije iz koje političare pozivaju da se suzdrže od bilo kakvih komentara."  (https://vijesti.rtl.hr/novosti/hrvatska/2754623/hahn-sudske-presude-se-moraju-postovati-to-je-dio-europskih-vrijednosti/)  04.12.2017 15:32  Hina  -  "Europski povjerenik (....) Johannes Hahn izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu kako bi se političari morali suzdržati komentiranja sudskih presuda i poštovati ih bez obzira što misle o njihovom sadržaju...". (http://www.dnevno.hr/vijesti/hrvatska/pusic-poklopila-plenkovica-premijer-je-o-bih-sestorki-trebao-ovako-reagirati-prije-nego-sto-je-ukoren-1101498/)Utorak, 05. prosinac 2017. »Pusić ‘poklopila’ Plenkovića: "Premijer je o BiH šestorki trebao ovako reagirati prije nego što je ukoren" - Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova, Vesna Pusić, gostovala je u N1 studiju...."«
 
    IZ GORNJEGA SE NIKAKO NE BI MOGLO ZAKLJUČITI, DA PREMIJER PLENKOVIĆ I BIVŠA MINISTRICA PUSIĆ SMATRAJU JAKO VAŽNIM SUVERENITET REPUBLIKE HRVATSKE, NEGO SE ČINI  DA IM JE NAJVAŽNIJE POKORAVATI SE (PROTUUSTAVNO) NEKOME IZ EUROPSKE UNIJE! – A zašto? – Ne znam zašto.  Nekome bi možda moglo pasti na pamet da je Nigel Farage 2011. godine govorio nešto o nekakvom podmićivanju političke klase u Hrvatskoj – (ali ljudi kažu, da se to odnosilo na NEKE DRUGE osobe): (https://www.youtube.com/watch?v=UGA5SsrfJkE)  30 November 2011 NIGEL FARAGE: "I found that the EU is doing everything it can to bribe the political class in Croatia (....) This country has for nearly a thousand years sought independence (....) if they vote to join the European Union, they vote to rejoin a new Yugoslavia...".
 
    A što je trebao reći premijer Plenković (i drugi)? Trebao je možda reći nešto slično ovome:
 
    "Republika Hrvatska jest i uvijek će biti POTPUNO SUVERENA država (koja može, ako bude htjela, ravnopravno surađivati, ali se neće pokoravati Europi), a uopće nas ne zanima što o ovoj stvari kaže bilo EU ili neki inozemni (europski) povjerenik Hahn. Hrvatska neće sprječavati izvršenje presude Haškog suda…“ (u ovom slučaju – ako je preuzela neku takvu obvezu, koju ubuduće neće preuzimati), “...ali MI SE NE SLAŽEMO s presudom generalu Praljku, smatramo da je on POGREŠNO OSUĐEN"…  Sve, gore rečeno, odnosi se samo na presudu generalu Praljku.

 

Molim prijavite se ako želite komentirati

Prijava