Novosti

Pokret ZAJEDNO, HKDU, HDS i USP predstavili program za Zagreb i najavili prosvjed za nove izbore

Konferencija za medije - Zagreb, 16. svibnja 2017. (Hina)

Pokret ZAJEDNO (PZ), Hrvatska kršćanska demokratska unija (HKDU),  Hrvatska demokratska stranka (HDS)  i Ujedinjena stranka prava (USP) predstavili  su u utorak zajedničku listu za zagrebačku Gradsku skupštinu kao i izborni program za Zagreb, pri čemu je nositelj liste Dean Golubić, predsjednik HKDU-a, istaknuo da im je cilj pretvoriti Zagreb u profitabilno poduzeće koje će zaposliti građane.

Lista broj 10, pod nazivom "Snaga promjene" za Gradsku skupštinu sastavljena je od mladih koji žele promjenu i ljudi s iskustvom i znanjem, a cilj nam je Zagrebački holding pretvoriti u profitabilno poduzeće iz kojeg će se financirati gradski poračun, rekao je Golubić.

"Devet milijardi kuna gradskog proračuna nužno je poštenije preraspodijeliti, a najmanje milijardu kuna treba izdvojiti za pokretanje radnih mjesta i zapošljavanje građana", istaknuo je Karino Hromin Sturm, predsjednik Pokreta ZAJEDNO.

Sturm tvrdi da ima konkretan program za pokretanje industrijske proizvodnje, tvornice alatnih strojeva i ljevaonice, za što iz gradskog proračuna treba izdvojiti 500 milijuna kuna te da za to već ima narudžbi za izvoz na zapad od 11,5 milijardi kuna. Osim toga, hitno treba otvoriti IT institut i zaposliti mlade kompjuteraše.

Među deset točaka programa također je smanjivanje prireza za 5 posto, smanjivanje komunalnih naknada za 25 posto, novi model upravljanja gradskom imovinom u funkciji zapošljavanja i stvaranja novih stambenih prostora, te zabrana novog zaduživanja Zagreba.

U fokusu programa djeca

U fokusu programa liste broj 10 su djeca - obećava se upis u vrtiće za svako dijete, besplatne udžbenike, topli obrok i mogućnost bavljenja sportskim aktivnostima, a za one s prosjekom ocjena iznad 4 besplatan prijevoz i financiranje dijela troškova polaganja vozačkog ispita.

Poručuju da će voditi brigu i o najosjetljivijoj populaciji kao što su branitelji i starije osobe, a kulturnjacima obećavaju osiguravanje prostora za njihove aktivnosti.

"Naš je osnovni moto briga za svakog našeg sugrađanina, za naše obitelji", kazala je Smiljana Škugor Hrnčević dodavši da neće financirati ni jedan projekt ili udrugu koja ne potiče i promovira obitelj. Najavila je podršku manifestaciji "Hod za život", koja će se održati u subotu, 20. svibnja.

Golubić se osvrnuo i na trenutnu političku situaciju u državi najavivši za petak, 19. svibnja, prosvjedni skup "Snaga promjene" na kojem će zatražiti trenutno raspuštanje Hrvatskog sabora i raspisivanje novih parlamentarnih izbora obzirom da u Hrvatskom saboru ne postoji parlamentarna većina.

"Hrvatskoj je danas više nego ikada potrebno nacionalno jedinstvo, potrebne su nam hitne i brze promjene koje ovaj neučinkoviti parlamentarni sustav ne može provesti" - kazao je Golubić založivši se za promjenu parlamentarnog političkog sustava u predsjednički.

Na prosvjedu će, dodaje, tražiti nacionalizaciju Agrokora i hrvatskih banaka, kako strani kapital ne bi upravljao Hrvatskom.

Molim prijavite se ako želite komentirati

Prijava