Sloga je sloboda!

Sloboda. Libertas, ispisano 2.000 godina na zastavi Dubrovačke Republike, jedno od osnovnih ljudskih prava, stanje samostalnog i neovisnog djelovanja i mogućnosti vladanja samim sobom, bez ikakve prisile ili utjecaja od drugih, sloboda.
Sloboda nije nikad za sve bila jednako dostupna. Od robovlasničkog sistema do danas, mnogi narodi su se morali boriti za svoju slobodu i oslobođenje od jarma drugih naroda i plaćati svoju slobodu u krvi, a tako i hrvatski narod kroz svoju povijest.
Ljudi i narodi su se iz davnina povezivali u saveze radi sloge za slobodu.


Poznata parola nastala je za vrijeme Francuske revolucije 1789. godine: Sloboda, bratstvo, jednakost (Liberte, fraternite, egalite).
Homo sapiens, razumni čovjek, najviši stupanj živog stvorenja na Zemlji, subjekt društvene djelatnosti i kulture, spoznao je suštinu pojmova sloge i slobode, što danas izučavaju sve znanosti - od sociologije, psihologije, medicine, filozofije do pedagogije.
Pitanje o prirodi nastanka čovjeka jedan je od problema u povijesti filozofske misli u staroj kineskoj, indijskoj i grčkoj filozofiji, čovjekove misli kao dio svemira, nekog izvanvremenskog poretka i stroja, postojanja prirode, kao mali svijet, mikrosvemir - Demokrit, ili simbol svemira kao makrosvemira, koji sadrži sve elemente stihije, svemira, a sastoji se iz tijela i duše (tijela, duše i duha) promatrana kao dva aspekta realnosti - Aristotelizam, ili kao dvije raznorodne substance-Platonizam, ili učenje o preseljenju duše, razvijenom u indijskoj filozofiji, granica između tvari, biljaka, životinja, čovjeka i boga.
Tako su izučavanjem pojmova SLOGE i SLOBODE u povijesnim bitkama za Slogu i Slobodu nastale:
Deklaracija nezavisnosti SAD; Opća deklaracija o pravima čovjeka 1948; Komisija o pravima čovjeka UN; Komitet o pravima čovjeka; Deklaracija o rasama i rasnim predrasudama; Konvencija o likvidaciji svih oblika diskriminacije žena; Deklaracija o ustupanju nezavisnosti kolonijalnim državama i narodima 1960.; Deklaracija o ustupanju nezavisnosti kolonijalnim državama i narodima 1960.; Deklaracija o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije 1963.; Pakt o pravima čovjeka 1966.; Konvencija o političkim pravima žena; Prava čovjeka UN-a; Pakt o pravima čovjeka 1966.; Narodna povelja; Deklaracija o rasama i rasnim predrasudama 1978.; Minimum egzistencije. Osobna prava čovjeka. Obrazovanje. Patriotizam. Sloboda, bratstvo, jednakost.
I mnoge druge konvencije većina pod okriljem Ujedinjenih Nacija.

U Hrvatskoj je napad agresora na suverenitet Hrvtskog naroda bio okidač i najjači motiv za SLOGU Hrvatskog naroda na ujedinjenje u borbi za SLOBODU Hrvatske države, koju smo izvojevali u četiri dana brilijantne vojno redarstvene akcije Oluja 1995. godine.

Karino Hromin Sturm

Hrvatski akademik Karino Hromin Sturm, predsjednik stranke Pokret ZAJEDNO, ekonomist, publicist, politolog i diplomat. Autor je "Strategije razvoja Republike Hrvatske" i "Političke Biblije", za koju je i nominiran za književnu nagradu "Kiklop" 2011., u kategoriji "leksikografsko djelo godine". Autor teorije Dužničkog ropstva.

Molim prijavite se ako želite komentirati

Prijava